11 oktober t/m 8 november

NS Publieksprijs 2023

De NS Publieksprijs is de bekendste lezersprijs van Nederland – dit zijn de boeken die je gelezen wil hebben! Stemmers krijgen dit jaar nog véél meer boekentips. Zo blijft een brede doelgroep lezen … en naar jouw bibliotheek komen. Bestel nu het promotiepakket met boekenstickers en de miniboekjes.

Bestel t/m 6 september bij NBD Biblion

NS Publieksprijs

Dé prijs voor boeken die je niet wil missen

Leesfanaat of niet, sommige boeken wil iederéén wel gelezen hebben. En die boeken ontdek je met de bekendste lezersprijs van Nederland: de NS Publieksprijs. Een échte publieksprijs, met een hoofdrol voor de zes bestverkochte, dus populairste boeken van het jaar. Die wil je niet missen! Met de NS Publieksprijs krijgen we lezers weer aan het lezen. En brengen we ze naar jouw bibliotheek. Dus bestel meteen het promotiepakket en de miniboekjes!

Bestel direct

Gewijzigde campagneperiode

11 oktober t/m 8 november 2023

De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats in de periode waarin ook de NS Publiekprijs gepland stond. Om de prijs toch de volle media-aandacht te geven die het verdient, hebben we de campagneperiode een week naar voren geschoven.

Verbeterde opzet

Verbeterde opzet

De NS Publieksprijs gaat mee met z’n tijd. Een verbeterde opzet zorgt dat de prijs ook dit jaar weer doet waarvoor die bedoeld is: nóg meer mensen de populairste titels van het moment laten lezen. De belangrijkste verbeteringen in een notendop.

Extra veilig

Stemmers kiezen uit zes genomineerde titels en gebruiken een stemtool met tweestapsbevestiging via e-mail.

Extra onafhankelijk

Bij twijfel of een titel aan bovenstaande criteria voldoet, geeft een onafhankelijk comité van experts uit het boekenvak een advies aan CPNB.

Extra helder

We focussen op het oorspronkelijke doel van de campagne: de zes bestverkochte titels van het afgelopen jaar (juli-juli). Daarom is er geen vrije keuze meer. De criteria zijn aangescherpt:

  • De titel dient oorspronkelijk geschreven te zijn in de Nederlandse taal.
  • De titel mag niet eerder genomineerd geweest zijn voor de NS Publieksprijs.
  • De titel is geschreven voor volwassenen en behoort tot het genre fictie of verhalende non-fictie.
  • Instructieboeken/how-to-boeken en zelfhulpboeken zijn dus uitgesloten van deelname.
  • De titel moet tevens verkocht zijn voor een verkoopprijs boven de € 3,75.

Van de trein naar je bibliotheek

Van de trein naar je bibliotheek

NS

Reistijd is eigen tijd: met een boek in de trein

NS draagt lezen een warm hart toe, want lezen is een van de favoriete tijdsbestedingen in de trein. Daarom zal NS tijdens de stemperiode op de radio en online campagne voeren, waarin lezen in de trein centraal staat.

NS zet daarnaast ook eigen kanalen in om de NS Publieksprijs te promoten, zoals de schermen in de trein en e-mails naar klanten.

Dat brengt klanten op de been!

EenVandaag

Onthulling bij EenVandaag

De genomineerden en winnaar van de NS Publieksprijs 2023 worden bekend gemaakt in een uitzending van EenVandaag op NPO 1. Het actualiteitenprogramma van AVROTROS verbindt aan de uitreiking een groot onderzoek naar lezen en leesgedrag onder het EenVandaag opiniepanel. EenVandaag heeft gemiddeld 1 miljoen kijkers. Waarschijnlijk presenteert Pieter Jan Hagens de speciale uitzendingen.

Inzicht

De lezer bepaalt - dat trekt publiek!

Profiteer van extra aanloop

De NS Publieksprijs leeft. De bekendste lezersprijs van Nederland heeft grote impact op het leengedrag. In 2021 steeg het aantal stemmers voor het vierde jaar op rij naar recordhoogte: 210.130. De schrijvers die heel Nederland wil lezen zorgen voor veel media-aandacht. Bijna een vijfde van de stemmers las het boek nadat zij hun stem uitbrachten.

Stemmen... en weer verder lezen

We willen natuurlijk dat stemmers ook écht lezers worden en blijven. En na de campagneperiode de weg blijven vinden naar jouw bibliotheek. Daarom krijgen stemmers boekentips, passend bij hun voorkeur. Die inspireren ze om meer boeken te ontdekken én kopen.

Campagnedata

NS Publieksprijs in je agenda

Promotiematerialen

Zo doe je mee

De zes genomineerde bestsellers zijn regelrechte uitleenmagneten. Deze boeken én de mooie prijs die stemmers kunnen winnen staan prominent op de affiches afgebeeld. Met de boekstickers zijn de nominaties en de winnaar niet te missen. Deel de miniboekjes met leesfragmenten uit als cadeautje: zo geef je inspiratie voor een volgend boek.

Pakket Basis

Met affiches en stickers toon je de populaire boekentips in je bibliotheek. Zo inspireer je leden om te stemmen en boeken te lenen.

Lees meer Lees minder

Miniboekjes

Uitdeelcadeautjes voor de zwevende kiezer – daar waarderen lezers je om! De leesfragmenten smaken naar meer en verwijzen direct naar de bibliotheek voor een volgend boek.

Lees meer Lees minder

Gratis mediakit

In aanloop naar de NS Publieksprijs ontvangt je een gratis mediakit met kant-en-klaar onlinebeeldmateriaal.

  • Digitaal affiche met de winnaar
  • Beeldmateriaal voor website, nieuwsbrief en sociale media
  • Boekomslagen
  • Vignetten ‘Genomineerd’ en ‘Winnaar’

Op 11 oktober, direct na de bekendmaking van de nominaties, ontvang je de mediakit in een nieuwsbrief.