November

Nederland Leest

Eén boek, duizend gesprekken – een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. Daarom geeft de Bibliotheek in november De wandelaar van Adriaan van Dis cadeau. Met Nederland Leest sluit u aan bij de maatschappelijke opgaven van de Bibliotheek: leesbevordering, digitale inclusie en persoonlijke ontwikkeling.

Bestel t/m 9 juni bij NBD Biblion

Thema

Over de grens

In boeken en verhalen kunnen we naar alle hoeken van de wereld afreizen: we kunnen andere continenten en culturen bezoeken, maar ook in onze eigen omgeving de grens over gaan. Lees en praat mee in de Bibliotheek, het centrum van ontmoeting en gesprek.

Nederland Leest is een uitstekend middel om leden te behouden en hun betrokkenheid te vergroten. Trakteer trouwe bezoekers op De wandelaar, de maatschappelijk betrokken roman van publiekslieveling Adriaan van Dis. Geef ook slapende leden een seintje dat dit prachtige verhaal in november voor hen klaarligt. Het Nederland Leest-boek past helemaal bij de doelgroep 50+ en het thema Over de grens. Ook dit jaar is het thema zó gekozen dat u er een goede lokale invulling aan kunt geven. Breng Nederland Leest tot leven door samenwerking met lokale instellingen.

Nederland Leest 2021
Bea Rigter

Met het Nederland Leestboek in de hand kun je aan de wandel met je gedachten. En omdat iedereen dit boek tegelijkertijd kan lezen, kun je er ook met elkaar over in gesprek gaan en ervaren hoe belangrijk het is om vanuit verschillende perspectieven naar iets te kijken.

Bea Rigter Literair reisleider, RegioCultuurCentrum Idea, Zeist

Een boek cadeau

Een krachtige, maatschappelijk betrokken roman

Buiten je vertrouwde grenzen wordt de wereld zoveel groter. In De wandelaar stapt een keurige heer over zijn eigen grenzen en wordt meegesleurd in andere culturen en sociale klassen. Deze bewogen roman van Adriaan van Dis is uw cadeau voor leden en bezoekers. Een boek dat uitnodigt tot gesprek.

Credits: Bert Nienhuis

De wandelaar

Een Nederlander in Parijs krijgt bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit.

Adriaan van Dis (1946) is een veelzijdig, geëngageerd schrijver, getuige romans als Indische duinen, De wandelaar en Tikkop. Van Dis woonde ruim zeven jaar in Parijs. In 2015 won Ik kom terug de Libris Literatuurprijs en kreeg hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. In 2021 verscheen zijn meest recente roman KliFi.

Met literaire stadswandeling!

De speciale Nederland Leest-editie van De wandelaar is voorzien van een nawoord van schrijver en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf. Tijdens een literaire stadswandeling vertelt zij over de rol van Parijs in het leven en werk van Adriaan van Dis, hoe hij aan De wandelaar werkte en het andere Parijs ontdekte.

De wandelaar is behalve een actueel en relevant boek ook een mooie roman.

Brabants Dagblad

 

 

Gineke Fels

Nederland Leest verliep dit jaar door corona en de daaropvolgende sluiting van de bibliotheken heel anders, maar we hebben veel leden verrast met een extra boek in hun bestelde tasjes van de Afhaalbieb!

Gineke Fels De Bibliotheek FlevoMeer

Nederland Leest Junior

Eén boek, één klas – breng leesplezier op school

De Junioreditie van Nederland Leest is een mooi moment om je als bibliotheek te profileren in het onderwijs. Dit jaar is Katvis van Tjibbe Veldkamp uw cadeau voor kinderen in groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2. Na het lezen van dit spannende verhaal gaat de klas in gesprek over reizen, grenzen en de ontmoeting van de ander.

Katvis

Ate (14) heeft maar één vriend: Baptiste, die hij online heeft ontmoet. Wanneer Baptiste laat weten dat hij geldproblemen heeft, besluit Ate hem in Brussel op te zoeken om hem zijn oude Samsung te brengen. Ate neemt stiekem de trein maar ontdekt in Brussel dat Baptiste niet alles over zichzelf heeft verteld en zich ook nog eens in illegale kringen bevindt. Met wie heeft Ate al die tijd contact gehad?

Tjibbe Veldkamp schrijft grappige, originele, ondeugende, stoere, herkenbare, humoristische en spannende boeken voor kinderen tot 15 jaar. Hij is zeer succesvol met zijn prentenboeken over Agent en Boef en won al drie Zilveren Griffels.

Tjibbe Veldkamp
Fotocredits: Chris van Houts
Katvis

Doe mee!

✓ De bibliotheek draagt bij aan leesbevordering

✓ De leesconsulent praat met leerlingen over het boek

✓ De kinderen leren over mediawijsheid en digitale geletterdheid

Bestel het Juniorpakket voor scholen

Bij het boek zitten ook twee lessen, met steun van Stichting Lezen. Scholen kunnen het pakket bij u bestellen. Neem ook zelf contact op voor een samenwerking met het onderwijs.

Het complete Nederland Leest Junior Boekenpakket bestaat uit:

 • 32 boeken voor in de klas
 • Toegang tot online lesmaterialen
 • Een poster voor in de klas.

De Bibliotheek op school maakt hierbij ook een handleiding voor leesconsulenten.

Activiteiten

Op weg naar een vaardige samenleving

De Bibliotheek is van ons allemaal. Het is een plek waar je kunt lezen, ontmoeten en jezelf ontwikkelen. Nederland Leest geeft invulling aan uw drijfveren als bibliotheek: bevorderen van lezen, bevorderen van digitale inclusie en stimuleren van persoonlijke ontwikkeling.

Bevorderen van lezen

1. Bevorderen van lezen

Meer mensen met meer plezier laten lezen – dat bereikt u met een cadeauboek! De wandelaar is daarom beschikbaar in diverse uitvoeringen voor verschillende doelgroepen. Maar u kunt méér doen om lezen te bevorderen.

Thematitels van NBD Biblion

NBD Biblion is hoofdsponsor van Nederland Leest en voorziet u graag van een lijst met titels bij het thema Over de grens. Hiermee presenteert u in november in een handomdraai de juiste boeken uit uw collectie. De themalijst volgt nog.

Auteursoptredens

Leesplezier versterkt u met een activiteit in de bieb: nodig bijvoorbeeld een schrijver uit voor een lezing of interview. De Schrijverscentrale helpt u graag bij het maken van een keuze.

Poezie van Abdelkader Benali

Schrijver, programmamaker en dichter Abdelkader Benali zorgt in november voor poëzie bij Nederland Leest. In veel van zijn werk verkent Benali grenzen: hij gaat eroverheen, bestudeert ze en maakt ze ongedaan. Dit najaar pakt Benali het thema op met een combinatie van eigen werk en parels uit de rijke collectie van de bibliotheken en zet hij zich met hart en ziel in voor de Bibliotheek.

NBD Biblion

 

NBD Biblion is partner van Nederland Leest. Wijs uw leden op de databanken van NBD Biblion, zo kunnen zij zich verdiepen in het werk van Adriaan van Dis en nog veel meer schrijvers!

 • De Uittrekselbank bevat meer dan 450 auteursportretten en bijna 4.000 samenvattingen met bespreking van thematiek, opbouw, personages, stijl en taalgebruik.
 • De LiteRom biedt een compleet overzicht van auteursartikelen (zoals interviews, biografieën, in memoriams) en recensies van Nederlandse literatuur van 1900 tot nu.
 • Beide databanken kunnen gratis en onbeperkt gebruikt worden door zowel medewerkers als bibliotheekleden, zowel in de bibliotheek als thuis.
bevorderen van digitale inclusie

2. Bevorderen van digitale inclusie

Voor een vaardige samenleving is het van belang dat iedereen digitaal mee kan komen. Dat iedereen toegang heeft tot de informatiemaatschappij en er zijn weg in kan vinden. Met Nederland Leest helpt u uw bezoekers aan digitale vaardigheden:

Online schrijversbezoek

In de wereld sinds corona vinden steeds meer activiteiten online plaats. Maar niet iedereen is thuis in Zoom meetings en conference calls. Organiseert u een online schrijversbezoek? Maak uw leden eerst wegwijs. De Schrijverscentrale weet hoe dat moet.

Online Bibliotheek

De online Bibliotheek besteedt weer volop aandacht aan het thema van Nederland Leest en De wandelaar van Adriaan van Dis. Lezers worden via een speciale inspiratiepagina en sociale media enthousiast gemaakt om De wandelaar te lezen en erover te praten. Natuurlijk wordt het e-book uitgelicht en krijgen lezers tips om een (digitale) leesclub te organiseren.

Wandelen met app

‘Over de grens’ van het vertrouwde, op zoek naar de onbekende plekken in je stad: maak bezoekers vertrouwd met Google Maps. Of leg uit hoe de app van het Literatuurmuseum werkt: er zijn bijzondere schrijverswandelingen in diverse steden.

Lezersplatform Hebban

Hebban is partner van Nederland Leest. ‘Eén boek, duizend gesprekken’ is de grootste online leesclub van Nederland op het lijf geschreven. Hebban brengt lezers met elkaar in contact: zij schrijven er recensies kunnen er kiezen uit boeken bij het thema Over de grens.

3. Stimuleren van persoonlijke ontwikkeling

De Bibliotheek zet zich in om niemand meer laaggeletterd van school te laten gaan. Ook Nederland Leest biedt volop gelegenheid tot ontwikkeling en educatie.

Taalhuizen

Medelanders die van over de grens komen zijn vaak hongerig naar kennis. In een Taalhuis in uw vestiging kunnen volwassenen beter leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer.

Omgaan met cultuurverschillen

Nederland Leest kijkt over de grens. Breng bezoekers van verschillende culturen met elkaar in contact: organiseer bijvoorbeeld een workshop ‘omgaan met cultuurverschillen’ of ‘solliciteren met cultuurverschillen’.

De jeugd heeft de toekomst

Tieners maken grote ontwikkelingen door en zoeken de grenzen van hun identiteit. Juist voor hen is het van belang om al lezend hun wereld te vergroten. Gebruik Katvis (10 t/m 14 jaar) en De wandelaar (15 t/m 18 jaar) voor uw contact met het onderwijs.

Ledenbehoud

Ledenbehoud

 

 

 

 

Zet Nederland Leest in als loyaliteitscampagne

Nederland Leest is een uitstekend middel om leden te behouden en hun betrokkenheid te vergroten. Daarom ontvangt u begin oktober van Probiblio in samenwerking met uw POI een handige toolkit met tips voor de promotie van uw activiteiten en content voor uw website, nieuwsbrief en sociale media. Hiermee zet u Nederland Leest optimaal in als loyaliteitscampagne.

Helpt u mee om uw bezoekersaantallen en klanttevredenheid te meten?

Ook dit jaar zetten we weer een effectmeting op, waarbij we de bezoekersaantallen en klanttevredenheid meten. Natuurlijk willen we ook weten wat ú ervan vindt. U ontvangt een enquête en een handleiding om eenvoudig het effect van Nederland Leest te meten.

Mediapartners

Bereik buiten de bibliotheek

Promotiematerialen

Laat zien dat u meedoet!

Houd leden betrokken, zorg dat bezoekers uw deur niet voorbijgaan – geef Nederland in november een warm welkom. U hebt dit jaar meer keuzevrijheid in de pakketten: kies eenvoudig het Pakket Basis of vul het Pakket Compleet nog verder aan met affiches.

Bestel t/m 9 juni bij NBD Biblion

Pakket Compleet

ISBN 978 90 5965 948 3

 

 • 2x Affiche A3 liggend ‘Eén boek, duizend gesprekken’
 • 2x Affiche A3 liggend ‘Cadeau: De wandelaar
 • 2x Affiche A2 ‘Eén boek, duizend gesprekken’
 • 2x Affiche A2 ‘Cadeau: De wandelaar
 • 1x Affiche A1 (stoepbord) ‘Eén boek, duizend gesprekken’
Lees meer Lees minder

Pakket Basis

ISBN 978 90 5965 962 9

 

 • 1x Affiche A1 (stoepbord) ‘Eén boek, duizend gesprekken’
 • 1x Affiche A1 (stoepbord) ‘Cadeau: De wandelaar
 • 1x Hoekdisplay voor stapel geschenkboeken
 • 1x Vlaggenlijn
 • 2x Banier ‘Eén boek, duizend gesprekken’

Pakket Affiches

ISBN 978 90 5965 975 9

 

 • 2x Affiche A3 liggend ‘Eén boek, duizend gesprekken’
 • 2x Affiche A3 liggend ‘Cadeau: De wandelaar
 • 2x Affiche A2 ‘Eén boek, duizend gesprekken’
 • 2x Affiche A2 ‘Cadeau: De wandelaar
geschenkboek

Geschenkboek De wandelaar

ISBN 978 90 5965 951 3 (50 stuks)

ISBN 978 90 5965 963 6 (100 stuks)

 • Cadeau voor volwassen leden en bezoekers
 • Per set van 50 of 100 exemplaren

Voortgezet Onderwijs Pakket De wandelaar

ISBN 978 90 5965 965 0

 

 • Per set van 32 exemplaren
 • Met poster voor in de klas
 • Inclusief online lesmateriaal voor de bovenbouw
Grootlettereditie

Grootlettereditie De wandelaar

ISBN 978 90 5965 976 6

 

 • Cadeau voor lezers met een visuele beperking
 • Per set van 10 exemplaren

Junior Boekenpakket Katvis

ISBN 978 90 5965 964 3

 

 • Voor groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2
 • Scholen bestellen t/m 2 juni bij u
 • Katvis per set van 32 exemplaren
 • Inclusief A2-affiche

De wandelaar – in makkelijke taal

ISBN 978 90 5965 986 5

 • Cadeau voor laaggeletterde lezers
 • Hertaling in eenvoudig Nederlands
 • Per set van 10 exemplaren