November

Nederland Leest

Eén boek, duizend gesprekken – een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. Daarom geeft de Bibliotheek in november Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls cadeau. Met Nederland Leest haal je bezoekers binnen en sluit je aan bij de maatschappelijke opgaven van de Bibliotheek.

Campagnenieuws

Hier vind je alle updates, nieuws, themalijsten en beeldmaterialen om zelf aan de slag te gaan met de campagne.

Beeldmateriaal

In samenwerking met Probiblio is er een toolkit ontwikkeld. In deze toolkit vind je beelden en teksten die je kan gebruiken op de website, nieuwsbrief, sociale media en narrowcasting.

In de toolkit vind je:

 • Headers voor in de nieuwsbrief, website en Facebook
 • Beelden voor sociale media
 • Boekenlegger
 • Flyer A5
 • Beeld voor narrowcasting
 • Teksten voor advertenties, sociale media en nieuwsbrieven

Boekentips

Op zoek naar boeken die bij het thema Oud worden,  jong blijven passen? NBD Biblion heeft een themalijst opgesteld.

Boek een auteur

In november gaat Yvonne Keuls op tournee in de bibliotheken door heel Nederland. Hier gaat ze in met leden in gesprek over het thema Oud worden, jong blijven en haar boek. Komt Yvonne Keuls niet in jouw bibliotheek langs, maar wil je wel lezingen of gesprekken organiseren bij het thema van Nederland Leest? Kijk dan ook eens naar het lijstje met auteurs dat de Schrijverscentrale samenstelde bij de campagne:

 • David van Bodegom
 • Barbara van Beukering
 • Marjan Berk
 • André Aleman
 • Douwe Draaisma
 • Jan en Sanne Terlouw
 • Maarten Spanjer
 • Mensje van Keulen
 • Nelleke Noordervliet
 • Jan Siebelink

Thema

Oud worden, jong blijven

Nederland Leest gaat in 2022 over het ouder worden in deze tijd: we worden met z’n allen gemiddeld steeds ouder, maar we blijven ook steeds fitter. Hoe is het om ouder te worden en hoe blijf je fit en vitaal? ‘Lees en praat mee in de Bibliotheek’, het centrum van ontmoeting en gesprek.

Nederland Leest is een uitstekend middel om leden te behouden en hun betrokkenheid te vergroten. Trakteer bezoekers op Mevrouw mijn moeder, de sociaal betrokken roman van grande dame Yvonne Keuls. Geef ook slapende leden een seintje dat dit prachtige verhaal in november voor hen klaarligt.

Het Nederland Leest-boek past helemaal bij de doelgroep 50+ en het thema Oud worden, jong blijven. Oud worden willen we allemaal, maar tegen het proces van ouder worden kunnen we best opzien. Hoe blijf je fit en vitaal? En hoe zorg je ervoor dat je in elke levensfase contact houdt met je medemens? Organiseer in november activiteiten rondom het thema Oud worden, jong blijven. Dat trekt bezoekers!

Geef een boek cadeau

Een ontroerend verhaal over ouder worden

Met Mevrouw mijn moeder richtte Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar ouder wordende moeder. Deze ontroerende roman is een prachtig gesprek tussen moeder en dochter, over een bijzonder verleden en vitaal ouder worden. Jouw cadeau voor leden en bezoekers – een boek dat uitnodigt tot gesprek.

Mevrouw mijn moeder

Met Mevrouw mijn moeder schreef Yvonne Keuls een meeslepend en ontroerend verhaal over de Indische wortels van haar familie, over de repatriëring naar Nederland, de vestiging van het gezin in Den Haag en de herinneringen en verhalen van vroeger. Mevrouw mijn moeder is een ode aan de vertelkunst – een prachtig, met veel humor geschreven, persoonlijk en ontwapenend boek, dat bekroond werd met de Publieksprijs 1999.

Yvonne Keuls (1931) werd geboren in het toenmalige Nederlands-Indië en kwam op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Ze heeft meer dan negentig publicaties op haar naam staan, van toneelstukken en hoorspelen tot literaire televisiebewerkingen en romans. Midden jaren zeventig brak ze door bij het grote publiek met haar ‘sociale romans’, zoals Jan Rap en z’n maat en Het verrotte leven van Floortje Bloem. Veel van haar boeken werden bekroond en zijn uitgegroeid tot klassiekers van de Nederlandse literatuur. Eind 2021 verscheen haar meest recente roman Gemmetje Victoria.

Tijdens Nederland Leest treedt Yvonne Keuls gedurende de maand november op in het hele land.

Credits: Jacqueline de Haas

‘In de verhalen van Yvonne Keuls stap je een complete wereld binnen en je komt er nooit meer van los. Figuren en situaties vergezellen je de rest van je leven. Hoe vaak gebeurt dat?’
– Anne-Wil Blankers

 

Nederland Leest Junior

Eén boek, één klas – breng leesplezier op school

De Junioreditie van Nederland Leest is een mooi moment om je als bibliotheek te profileren in het onderwijs. Dit jaar is De regels van drie van Marjolijn Hof jouw cadeau voor kinderen in groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2. Na het lezen van dit spannende verhaal gaat de klas in gesprek over ouder worden.

De regels van drie

Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar IJsland. Ze gaan naar Twans overgrootvader, opi Kas, die daar helemaal alleen woont. Opi Kas kan niet meer goed voor zichzelf zorgen en hij moet mee terug naar Nederland. Maar opi Kas denk hier heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen. Gelukkig heeft Twan een survivalhandboek meegenomen. Twan twijfelt. Wat moet hij doen? Opi Kas helpen of het geheime plan verraden?

 

Marjolijn Hof (1956) schrijft al meer dan 20 jaar boeken. Ze won vele prijzen waaronder een Gouden Griffel voor Een kleine kans (in 2007). De regels van drie schreef ze in IJsland en werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs.

Credits: Renske Derkx

Doe mee!

✓ De bibliotheek draagt bij aan leesbevordering

✓ Kinderen gaan in gesprek over het boek volgens de aanpak van Aidan Chambers

✓ Uitgebreide instructie om te praten over het thema

Bestel het Juniorpakket voor scholen

Bij het boek zit een uitgebreide les, gemaakt met steun van Stichting Lezen. Neem contact op met scholen bij jullie in de buurt en bied het pakket aan.

Het complete Nederland Leest Junior Boekenpakket bestaat uit:

 • 32 exemplaren van De regels van drie voor in de klas
 • Toegang tot online lesmaterialen
 • Een poster voor in de klas.

De Bibliotheek op school maakt hierbij ook een handleiding voor leesconsulenten.

Activiteiten

Op weg naar een vaardige samenleving

De Bibliotheek is van ons allemaal. Het is een plek waar je kunt lezen, ontmoeten en jezelf ontwikkelen. Nederland Leest geeft invulling aan de drijfveren van de bibliotheek: bevorderen van lezen, bevorderen van digitale inclusie en stimuleren van persoonlijke ontwikkeling.

Bevorderen van lezen

1. Bevorderen van lezen

Meer mensen met meer plezier laten lezen – dat bereik je met een cadeauboek! Mevrouw mijn moeder is daarom beschikbaar in diverse uitvoeringen voor verschillende doelgroepen. Maar je kunt méér doen om lezen te bevorderen:

Thematitels van NBD Biblion

NBD Biblion is hoofdsponsor van Nederland Leest en voorziet je graag van een lijst met titels bij het thema Oud worden, jong blijven. Hiermee presenteer je in november in een handomdraai de juiste boeken uit de collectie. De themalijst volgt nog.

Hebban: verkiezing mooiste boek over ouder worden

‘Stem op jouw favoriet.’ Is het Hersenschimmen van Bernlef, De kunst van het ouder worden van Herman Hesse of zijn het juist de boeken van Hendrik Groen? Aan het einde van de campagneperiode wordt de top 10 bekend gemaakt: de leestips voor de feestdagen.

Auteursoptreden in de bibliotheek

Leesplezier versterk je met een activiteit in de bieb: nodig bijvoorbeeld een schrijver uit voor een lezing of interview. De Schrijverscentrale helpt je graag bij het maken van een keuze.

NBD Biblion

 

NBD Biblion is partner van Nederland Leest. Wijs jouw leden op de databanken van NBD Biblion, zo kunnen zij zich verdiepen in het werk van Yvonne Keuls en nog veel meer schrijvers!

 • De Uittrekselbank bevat meer dan 450 auteursportretten en bijna 4.000 samenvattingen met bespreking van thematiek, opbouw, personages, stijl en taalgebruik.
 • De LiteRom biedt een compleet overzicht van auteursartikelen (zoals interviews, biografieën, in memoriams) en recensies van Nederlandse literatuur van 1900 tot nu.
 • Beide databanken kunnen gratis en onbeperkt gebruikt worden door zowel medewerkers als bibliotheekleden, zowel in de bibliotheek als thuis.
bevorderen van digitale inclusie

2. Bevorderen van digitale inclusie

Voor een vaardige samenleving is het van belang dat iedereen digitaal mee kan komen. Dat iedereen toegang heeft tot de informatiemaatschappij en er zijn weg in kan vinden. Met Nederland Leest help je jouw bezoekers aan digitale vaardigheden.

Online schrijversbezoek

In de wereld sinds corona vinden steeds meer activiteiten online plaats. Maar niet iedereen is thuis in Zoom meetings en conference calls. Organiseert u een online schrijversbezoek? Maak uw leden eerst wegwijs. De Schrijverscentrale weet hoe dat moet.

Online Bibliotheek

De online Bibliotheek besteedt weer volop aandacht aan het thema van Nederland Leest en Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls. Lezers worden via een speciale inspiratiepagina en sociale media enthousiast gemaakt om Mevrouw mijn moeder te lezen en erover te praten. Natuurlijk wordt het e-book uitgelicht en krijgen lezers tips om een (digitale) leesclub te organiseren.

Oud worden, jong blijven: ook online

Zet digitale inclusie op de kaart tijdens Nederland Leest. Zorg dat bezoekers bij de tijd blijven, zichzelf online weten te redden en hun weg in de digitale wereld kennen. Als bibliotheek help je daarbij.

Hebban brengt je op ideeën

 

Hebban is partner van Nederland Leest. ‘Eén boek, duizend gesprekken’ is de grootste online leesclub van Nederland op het lijf geschreven. Hebban brengt lezers met elkaar in contact: zij schrijven er recensies kunnen er kiezen uit boeken bij het thema Oud worden, jong blijven.

3. Stimuleren van persoonlijke ontwikkeling

De Bibliotheek zet zich in om niemand meer laaggeletterd van school te laten gaan. Ook Nederland Leest biedt volop gelegenheid tot persoonlijke ontwikkeling.

Mentaal fit, fysiek fit

Hoe verhouden mentale en fysieke gezondheid zich tot elkaar? Nodig eens een sporter uit om het erover te hebben. Er zijn topsporters die veel baat hebben bij goede mentale gezondheid, door te mediteren, te lezen. Tegelijkertijd helpt een goede fysieke gezondheid om je ook geestelijk lekkerder te voelen. In het programma Sporter in de klas gaan voormalig (Olympische) topsporters in gesprek met jouw bezoekers.

Eén boek voor jezelf, één voor je moeder

Met een boek als Mevrouw mijn moeder ligt het natuurlijk voor de hand om dat boek ook samen met je moeder te lezen. Lees het samen en ga er met elkaar over in gesprek. Mevrouw mijn moeder gaat over ouder worden, maar ook over verhalen vertellen. Welke verhalen vertelt jouw moeder als je het haar vraagt aan de hand van dit boek?

Organiseer een moeder-dochteravond en/of een moeder-zoonavond en laat de generaties elkaar ontmoeten. Achter in het cadeauboek Mevrouw mijn moeder staan handige gespreksstarters.

Ledenbehoud

Ledenbehoud

 

 

 

 

Zet Nederland Leest in als loyaliteitscampagne

Nederland Leest is een uitstekend middel om leden te behouden en hun betrokkenheid te vergroten. Daarom ontvang je begin oktober van Probiblio in samenwerking met uw POI een handige toolkit met tips voor de promotie van uw activiteiten en content voor je website, nieuwsbrief en sociale media. Hiermee zet je Nederland Leest optimaal in als loyaliteitscampagne.

Helpt u mee om uw bezoekersaantallen en klanttevredenheid te meten?

Ook dit jaar zetten we weer een effectmeting op, waarbij we de bezoekersaantallen en klanttevredenheid meten. Natuurlijk willen we ook weten wat jij ervan vindt. Je ontvangt een enquête en een handleiding om eenvoudig het effect van Nederland Leest te meten.

Promotiematerialen

Laat zien dat je meedoet!

Houd leden betrokken, zorg dat bezoekers jouw deur niet voorbijgaan – geef Nederland in november een warm welkom. Haal je promotiemateriaal in huis met de drie pakketten: kies voor eenvoud met Pakket Basis, pak uit met Pakket Compleet en vul aan met het Pakket Affiches.

Pakket Compleet

ISBN 978 90 5965 771 7
 • 4x Affiche A3 liggend ‘Cadeau: Mevrouw mijn moeder – Lees en praat mee’
 • 4x Affiche A2 ‘Cadeau: Mevrouw mijn moeder – Lees en praat mee’
 • 2x Affiche A1 (stoepbord) ‘Cadeau: Mevrouw mijn moeder – Lees en praat mee’
 • 1x Hoekdisplay voor stapel geschenkboeken
 • 1x Vlaggenlijn
 • 2x Banier
 • 1x Makelaarsbord
 • 2x Raamsticker

Pakket Basis

ISBN 978 90 5965 955 1
 • 2x Affiche A1 (stoepbord) ‘Cadeau: Mevrouw mijn moeder – Lees en praat mee’
 • 1x Hoekdisplay voor stapel geschenkboeken
 • 1x Vlaggenlijn
 • 2x Banier

Pakket Affiches

ISBN 978 90 5965 768 7
 • 4x Affiche A3 liggend ‘Cadeau: Mevrouw mijn moeder – Lees en praat mee’
 • 4x Affiche A2 ‘Cadeau: Mevrouw mijn moeder – Lees en praat mee’

Geschenkboek Mevrouw mijn moeder

ISBN 978 90 5965 776 2 (50 stuks)
 • Cadeau voor volwassen leden en bezoekers
 • Per set van 50

Grootlettereditie Mevrouw mijn moeder

ISBN 978 90 5965 761 8
 • Cadeau voor lezers met een visuele beperking
 • Per set van 10 exemplaren

Voortgezet Onderwijs Pakket Mevrouw mijn moeder

ISBN 978 90 5965 777 9

Bied het pakket aan de bovenbouw van middelbare scholen aan. Deze titel van Yvonne Keuls is populair onder jongeren!

 

 • Per set van 32 exemplaren
 • Met poster voor in de klas
 • Inclusief online lesmateriaal voor de bovenbouw

Junior Boekenpakket De regels van drie

ISBN 978 90 5965 784 7

Bied het pakket aan basisscholen en onderbouw vmbo aan.

 

 • Voor groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2
 • De regels van drie per set van 32 exemplaren
 • Lesbrief over boek en thema (i.s.m. Discussiëren Kun Je Leren)
 • Inclusief A2-affiche

Mevrouw mijn moeder – in makkelijke taal

ISBN 978 90 5965 750 2
 • Cadeau voor laaggeletterde lezers
 • Hertaling in eenvoudig Nederlands
 • Per set van 10 exemplaren