5 t/m 16 oktober

Kinderboekenweek 2022

Het grootste boekenfeest voor kinderen en (groot)ouders, dat wilt u niet missen! Met het thema Gi-ga-groen! gaan we lekker naar buiten toe én lezen. Maak van de bieb een bos en trakteer kinderen op de razend populaire Kinderboekenweekkrant. Inspireer voorlezers met de Voorleesgids. Zo maak je van de Kinderboekenweek een feest voor élke lezer.

Bestel t/m 8 juni bij NBD Biblion

Campagnenieuws

Hier vind je alle updates, nieuws, themalijsten en beeldmaterialen om zelf aan de slag te gaan met de campagne.

Evaluatie 2022

Steeds meer ouders halen door de Kinderboekenweek boeken voor hun kind in huis.

Bekijk de evaluatie-op-één-pagina (pdf)

Thema Kinderboekenweek 2023: 'Bij mij thuis'

Graag delen we onder embargo het thema van de Kinderboekenweek 2023. Ga aan de slag met plannen voor mooie activiteiten in oktober volgend jaar!

‘Bij mij thuis’, is het Kinderboekenweekthema van 2023, waarmee we ‘thuis’ in al zijn kleuren, vormen, verschillen en gelijkenissen vieren. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron van die verschillende gezichtspunten. Bij mij thuis… eten we elke vrijdag patat, heb ik twee mama’s, zijn de deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Wat een feest dat elk thuis anders is! We kunnen nog zoveel van elkaar leren, lees je mee?

De definitieve thematekst volgt in de officiële bekendmaking op maandag 16 januari 2023. Op die dag delen we ook de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk, de maker van het Prentenboek, de maker van het gedicht van de Kinderboekenweek én de schrijver van het Kinderen voor Kinderen lied! Tot 16 januari is deze informatie dus nog onder embargo, en enkel bestemd om alvast te starten met plannen maken.

Beeldmateriaal

Voor de campagne is er een toolkit ontwikkeld. In deze toolkit vind je beelden die je kan gebruiken op de website, nieuwsbrief en sociale media.

In de toolkit vind je o.a.:

 • Beelden voor sociale media
 • Kleurplaat
 • Open bestanden van posters
 • Covers van het geschenk en prentenboek
 • Logoset
 • Minecraft keyvisual
 • Auteursfoto’s

Boekentips

Een comité stelde een lijst samen met titels die passen bij het thema Gi-ga-groen. Deze titels staan centraal tijdens de campagne en in de lessen van de Kinderboekenweek 2022. Leer bijzondere dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten. De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen!

Griffels & Penselen

De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor kinderboeken, de Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken.

Makkelijk Lezen Lijst

Voor de tweede keer heeft Stichting CPNB een Makkelijk Lezen-lijst samengesteld voor de Kinderboekenweek. Op de lijst staan acht boeken voor de groepen 5-8. Deze boeken zijn een aanvulling op de bestaande thematitels van de Kinderboekenweek.

De Makkelijk Lezen-lijst bestaat uit titels die speciaal zijn geselecteerd voor kinderen die met tegenzin een boek oppakken, leesproblemen hebben, zoals bijvoorbeeld dyslexie. Ze sluiten aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen!

Doe mee!

Feest waar iederéén vrolijk van wordt

Jong en oud kijkt uit naar de Kinderboekenweek. Kinderen mogen dan weer heerlijk zélf een boek uitkiezen. Van 5 t/m 16 oktober gaan we lekker naar buiten op avontuur in de natuur, want de Kinderboekenweek is dit jaar Gi-ga-groen! Het sterkste merk in boekenland is dan ook het leukste feest van Nederland!

Zoek op CPNB Kinderboekenweek 2022

Gi-ga-groen!

De Kinderboekenweek 2022 heeft als thema Gi-ga-groen! De natuur is overal om ons heen en buiten is er van alles te ontdekken en te doen. Er zijn heel veel boeken die kinderen helpen een echte natuurheld te worden. Leer bijzondere dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken.

Bekijk de 20 Thematitels

Zoek op CPNB Kinderboekenweek 2022

Een ijzersterk merk

Niet alleen kinderen en (groot)ouders worden vrolijk van de Kinderboekenweek. Jij als bibliotheekmedewerker zeker ook! De Kinderboekenweek is het sterkste merk in kinderboekenland. Laat lezers de bibliotheek dus niet voorbijlopen.

✓  89% van de bibliotheken doet mee

✓  Bekendste en meest vertrouwde merk volgens kinderen

✓  Aandacht in grote media: NOS Journaal, Jeugdjournaal, Klokhuis

✓  Nieuwe mediapartner DPG; uitgever van Donald Duck, Tina, Zo Zit Dat, Flair, Flow en Ouders van nu

✓ Groot bereik op tv, print en zelfs in de game Minecraft

✓ Ook nog een overkoepelende campagne met de grootste natuurorganisatie Natuurmonumenten via kinderprogramma OERRR

 

Download hier de evaluatie van 2021

Zoek op CPNB Kinderboekenweek 2022

Inspiratie

Ideeën voor jong en oud! Wat is jouw volgende boek?

Zoveel mooie boeken – welke passen bij jou? De Voorleesgids en de Kinderboekenweekkrant zetten kinderen en (groot)ouders aan tot een volgend bibliotheekbezoek. Om uit te delen!

Zoek op CPNB Kinderboekenweek 2022

Voorleesgids

Een echte bewaargids, en rots in de branding voor alle ouders, grootouders en verzorgers voor het vinden van de mooiste boeken voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Met de Voorleesgids maak je van kleintjes grote lezers.

 • Los te bestellen per 50 of 100
 • Geef gratis mee aan voorlezers
 • Met meer dan 150 leestips

Kinderboekenweekkrant

Al meer dan tien jaar is de Kinderboekenweekkrant de leukste krant voor kinderen! Een heerlijk bewaarnummer boordevol interviews en stukjes over boeken en schrijvers. Met leuke spelletjes, opdrachten en een overzicht van de nieuwste kinderboeken.

 • Los te bestellen per 50 of 100 stuks
 • Deel uit aan kinderen!
 • Met meer dan honderd nieuwe boekentips
Bestel nu bij NBD Biblion

Zoek op CPNB Kinderboekenweek 2022

Van de Kinderboekenweek proberen wij in Hoofddorp altijd een echt feestje te maken. Het thema nodigt uit om daarbij passende activiteiten te bedenken. Een teletijdmachine bijvoorbeeld in de bieb, bij het thema geschiedenis. Daarnaast organiseren wij elk jaar op een woensdagmiddag het Kinderboekenfeest met schrijvers en illustratoren, en voorstellingen in onze mooie theaterzaal De Meerse. Zoals altijd zoeken we een link met verhalen, boeken en kneden dit samen totdat het leesplezier weer even volop komt bovendrijven.

 

Leontien de Graauw Bibliotheek Haarlemmermeer

Zien lezen is doen lezen

Kinderen worden vooral aangesproken door andere kinderen. Twaalf enthousiaste kids promoten daarom een jaar lang het boek. Maar het zijn de ouders die meegaan naar de bieb. Met een grote mediacampagne richt de Kinderboekenweek zich ook op volwassenen.

Zoek op CPNB Kinderboekenweek 2022

Het Kinderboeken Leesteam

Ook deze Kinderboekenweek gaat een kersvers Kinderboeken Leesteam aan de slag: twaalf enthousiaste kinderen tussen de 6 en de 12 jaar zijn een jaar lang hét gezicht van de Kinderboekenweek en de Kinderjury.

 • Op Kinderboekenweek.nl plaatsen zij recensies
 • In de Kinderboekenweekkrant presenteren zij hun favoriete boek
 • Jonge lezers bereiken we met advertorials op TikTok en in Tina en Zo Zit Dat
 • Interviews in landelijke en regionale media

Media campagne voor (groot)ouders en kinderen

De commercial van de Kinderboekenweek zal ook dit jaar weer te zien zijn op tv. Dat betekent een bereik van 4,3 miljoen kijkers op NPO 1 en NPO 3.

 • Grote printcampagne in: Donald Duck, Tina, Zo Zit Dat, Flair, Flow en Ouders van nu
 • Jonge ouders zitten natuurlijk ook op sociale media: een grote campagne promoot de Kinderboekenweek op Facebook en Instagram

 

Samenwerkingen

Met deze partners bereiken we véél kinderen en ouders

De Kinderboekenweek wil de leukste boeken onder de aandacht brengen van kinderen en hun ouders. Zo helpen we hun het volgende boek te kiezen en brengen we lezers naar de boekhandel. Dat doen we samen met jou én met partners in de (potentiële) doelgroep.

Zoek op CPNB Kinderboekenweek 2022

Materialen

Waar is het feest? In de bibliotheek!

Met de Kinderboekenweek maak je van lezen één groot feest. Zet jouw jongste leden centraal en help ze de mooiste en leukste boeken kiezen. Kies eenvoudig uit drie pakketten om lezertjes en hun (groot)ouders feestelijk te onthalen.

Bestel t/m 8 juni bij NBD Biblion.

Zoek op CPNB Kinderboekenweek 2022

Pakket Compleet

ISBN 978 90 5965 824 0

Hang de vlag uit: creëer zichtbaarheid en een feest in jouw bibliotheek!

Lees meer Lees minder

Pakket Basis

ISBN 978 90 5965 823 3

Laat zien dat je meedoet en pak uit met mooie promotiematerialen.

Lees meer Lees minder

Pakket Affiches

ISBN 978 90 5965 822 6

Maak grote en kleine lezers attent op de Kinderboekenweek.

Lees meer Lees minder

Pakket Leesconsulent

ISBN 978 90 5965 826 4

Met dit pakket hebben leesconsulenten alle officiële lessen van de Kinderboekenweek in huis. Begeleid leraren bij het kiezen van de juiste boeken en bereid samen met hen de les voor. Lessen worden door 75% van de leerkrachten met een 8 of hoger beoordeeld!

Lees meer Lees minder

Kinderboekenweekkrant set van 100

ISBN 978 90 5965 819 6

Al meer dan tien jaar is de Kinderboekenweekkrant de leukste krant voor kinderen!

Lees meer Lees minder

Kinderboekenweekkrant set van 50

ISBN 978 90 5965 821 9

Al meer dan tien jaar is de Kinderboekenweekkrant de leukste krant voor kinderen!

Lees meer Lees minder

Voorleesgids set van 100

ISBN 978 90 5965 827 1

Met de Voorleesgids maak je van kleintjes grote lezers.

Lees meer Lees minder

Voorleesgids set van 50

ISBN 978 90 5965 828 8

Met de Voorleesgids maak je van kleintjes grote lezers.

Lees meer Lees minder

Gevelvlag

ISBN 978 90 5965 835 6

Hang tijdens de campagne de vlag uit, dan weet iedereen dat het Kinderboekenweek is! Duurzaam, want gemaakt van gerecyclede petflessen. Bovendien is het logo afgebeeld zonder jaartal, zodat je de vlag meerdere jaren kunt gebruiken.