1 t/m 30 november

Heel Nederland Leest

De bibliotheek is hét sociale ontmoetingspunt in de samenleving. Daarom brengen we in november heel Nederland samen met hetzelfde boek: Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Geef dit heerlijke avontuur cadeau en trek nieuwe bezoekers naar jouw bibliotheek.

Bestel t/m 12 juni bij NBD Biblion

Nederland wordt één grote leesclub

Hetzelfde boek lezen verbindt mensen met elkaar: je hebt meteen iets om over te praten. Daarom geeft de Bibliotheek in november Joe Speedboot cadeau. Zo maak jij van heel Nederland één grote leesclub en maakt Nederland kennis met jou! 

 

Doe mee!

Lezen, leren en ontmoeten – dat doe je in de Bibliotheek. De Bibliotheek is hét centrum voor ontmoeting en persoonlijke ontwikkeling, maar 70% van de Nederlanders komt er niet! Met de grootste leesbevorderingscampagne voor de Bibliotheek breng je daar verandering in.

Hoe werkt het?

 • Met de opvallende nationale campagne en in samenwerking met onze partners Zeeman en Odido (de invulling van deze samenwerking wordt nog bepaald) komt iederéén in aanraking met Heel Nederland Leest. Ook mensen die nooit of bijna nooit in de bibliotheek komen, zijn uitgenodigd om Joe Speedboot gratis op te halen in de bibliotheek.

Dit is je kans! Geef je nieuwe bezoeker een warm welkom en laat hen kennis maken met de voordelen van de Bibliotheek die voor jouw vesteging van belang zijn.

 • Wil je bijvoorbeeld nieuwe leden werven, leg dan flyers met informatie over het lidmaatschap bij of in de boeken of ga zelf het gesprek aan met de bezoeker. Maar je kan ook een flyer wenden aan activiteiten of diensten die aangeboden worden in de bibliotheek.
 • Verleid de bezoeker om vaker terug te komen met aansprekende activiteiten, zoals een leesclub over Joe Speedboot, een lezing van een vergelijkbare auteur, of organiseer een Silent reading-sessie. In de Toolkit van ProBiblio vind je straks kant-en-klare ideeën voor programmering.
 • Hang ook affiches met informatie over deze activiteiten bij de boeken, zodat de bezoeker deze gelijk ziet.

Templates voor flyers en affiches vind je straks in de toolkit van ProBiblio.

Het werkt! 

Nederland waardeert Heel Nederland Leest: de campagne wordt steeds bekender en versterkt het imago van de Bibliotheek. 44% van de Nederlanders kende na november 2023 de campagne van naam, dit is een groei ten opzichte van eerdere jaren. En bijna twee vijfde van de bezoekers geven aan dat zij n.a.v. hun bezoek een positiever beeld hebben gekregen van de bibliotheek!

Wil je alles weten over Heel Nederland Leest 2024?

Op dinsdag 28 mei om 14:30 uur organiseren CPNB en Probiblio een digitale preview voor Heel Nederland Leest. Tijdens deze online presentatie vertellen we meer over de campagne, welke materialen er te bestellen zijn en wat er allemaal in de toolkit van ProBiblio komt. Ook is dit het ideale moment om met elkaar ideeën uit te wisselen over Heel Nederland Leest!

Datum: 28 mei
Tijd: 14:30 – 15:30 uur
Locatie: via Ms-Teams (Klik hier voor de link)
Deelname: gratis

De Heel Nederland Leest-campagne was bij ons zo populair dat 19 november alle boeken al op waren. Het is een hele goede manier om nieuwe mensen naar de bibliotheek te trekken, omdat het de eerste drempel om naar ons toe te komen weghaalt. Wij hebben veel samengewerkt met partners uit de regio, bijvoorbeeld door middel van een filmvertoning en een kunstgeschiedenislezing. Zo trek je nieuw publiek aan, die de bibliotheek en het leesplezier kunnen herontdekken.

Iris Windmeijer, medewerker bibliotheek Eindhoven

Geef een boek cadeau

Joe Speedboot – een fenomenale ontwikkelingsroman

Tommy Wieringa brak door bij het grote publiek met zijn zinderende Joe Speedboot. Het meeslepende avontuur over vriendschap en rivaliteit, liefde en verraad is het ultieme leesclubboek en favoriet voor de leeslijst. Trakteer jouw leden en bezoekers in november op Joe Speedboot. 

 

Joe Speedboot 

Dit is het verhaal van Fransje Hermans, die na een ongeluk aan een rolstoel is gekluisterd en niet kan spreken. Hij ontwikkelt een grenzeloze fascinatie voor een nieuweling in het dorp, Joe Speedboot, een jongen die zijn eigen naam heeft verzonnen en al op jonge leeftijd vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Tussen de jongens ontwikkelt zich een betoverende dynamiek. 

Een boek dat bezoekers trekt! 

✓  Prachtig geschenk voor jouw leden en bezoekers 

✓  Nominatie Libris Literatuurprijs, bekroning met F. Bordewijk-prijs 

✓  Ideaal boek voor de leesclub en de middelbare school. 

 

 

 

Een meeslepend boek dat je ook na lezing nog bezighoudt.” 
AD Magazine

© Keke Keukelaar

Tommy Wieringa brak in 2005 door bij het grote publiek met de roman Joe Speedboot. Hij schreef bestsellers als Caesarion, Dit zijn de namen en De heilige Rita. Zijn werk werd in meer dan twintig talen vertaald en bekroond met onder meer de F. Bordewijkprijs, Libris Literatuurprijs en Gouden Boekenuil. In 2014 schreef hij het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw. Zijn meest recente boek is het familie-epos Nirwana. 

 

Tijdens Heel Nederland Leest treedt Tommy Wieringa de hele maand november op in het land!

Interesse? Neem dan snel contact op met de Schrijverscentrale.

Nederland Leest Junior

Eén boek, één klas – breng leesplezier op school

De Junioreditie van Heel Nederland Leest is hét moment om je band met het onderwijs aan te halen. Dit jaar is Broergeheim het cadeau voor kinderen in groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2. Scholen bestellen het Junior Boekenpakket bij jou – biedt het ook zelf actief aan! 

 

Broergeheim 

Wat als je broer plotseling verdwijnt? Joeri overkomt het. Hij verhuist met zijn ouders en in het nieuwe huis is zelfs geen kamer voor Stefan. Joeri mist zijn broer verschrikkelijk. Hij weet niet eens waar zijn broer is en niemand wil het zeggen. Daarom schrijft hij brieven. Als Joeri een schokkende ontdekking doet, wil hij stoppen met broerzijn. Maar kan dat? 

 

Emiel de Wild schrijft jeugdromans, toneelstukken en scenario’s. Met het spannende Broergeheim (2013) won hij een Zilveren Griffel en de Debuutprijs van de Jonge Jury. Daarna volgden de jeugdromans Wie ik ben (2015) en Toen mijn broer een robot werd (2022). 

 

 

 

Credits: Ellen ter Braak

Doe mee!

✓ Met het Junior Boekenpakket houd je contact met onderwijs 

Zo draagt de bibliotheek bij aan leesbevordering 

✓ De Bibliotheek op school verzorgt een handleiding voor leesconsulenten. 

Bestel het Juniorpakket voor scholen

Promotiematerialen

Geef heel Nederland een warm welkom!

Houd leden betrokken en zorg dat nieuwe bezoekers je herkennen – met het cadeauboek Joe Speedboot en het frisse promotiemateriaal geef je in november heel Nederland een warm welkom. Door het gebruik van fotografie en echte mensen sluit het campagnemateriaal van Heel Nederland Leest dit jaar nog beter aan op de huisstijl van de Bibliotheek. Materialen zijn nog in ontwikkeling.

Bestel t/m 12 juni bij NBD Biblion

Geschenkboek Joe Speedboot met boekenlegger

ISBN 9789465035604 (50 stuks)
 • Cadeau voor volwassen leden en nieuwe bezoekers 
 • Per set van 50 exemplaren
 • In ieder exemplaar is een boekenlegger ingestoken

Pakket Compleet

ISBN 9789465035208
 • 1 x Nieuw: staand displaybord HNL Joe Speedboot
 • 2 x Banier HNL Joe Speedboot
 • 1 x Makelaarsbord
 • 1 x Raam/deursticker
 • 2 x A1 stoepbordformaat HNL Joe Speedboot
 • 4 x A2 HNL affiche
 • 4 x A3 HNL affiche

Pakket Basis

ISBN 9789465035109
 • 1 x Nieuw: staand displaybord Joe Speedboot
 • 2 x Banier HNL Joe Speedboot
 • 2 x A1 stoepbordformaat HNL Joe Speedboot

Pakket Affiches

ISBN 9789465035307
 • 4 x A2 HNL affiche
 • 4 x A3 HNL affiche

NIEUW! Plafondhanger

ISBN 9789465035406
 • 1x XL plafondhanger

Grootlettereditie (XL) Joe Speedboot

ISBN 9789465035703
 • Cadeau voor lezers met een visuele beperking
 • Per set van 10 exemplaren

Joe Speedboot – in makkelijke taal

ISBN 9789465035802
 • Cadeau voor laaggeletterde lezers
 • Hertaling in eenvoudig Nederlands
 • Per set van 10 exemplaren

Voortgezet Onderwijs Pakket Joe Speedboot

ISBN 9789465035901

Bied het pakket aan de bovenbouw van middelbare scholen aan. Zo leest de hele klas één boek! 

 • Per set van 32 exemplaren
 • Met poster voor in de klas
 • Inclusief online lesmateriaal voor de bovenbouw

Junior Boekenpakket Broergeheim

ISBN 9789059655867

Bied het pakket aan basisscholen en onderbouw vmbo aan.

 • Voor groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2 
 • Broergeheim per set van 32 exemplaren 
 • Lesbrief met gespreksopdrachten bij het boek (i.s.m. Discussiëren Kun Je Leren) 
 • Inclusief A2-affiche.