25 januari t/m 4 februari

De Nationale Voorleesdagen 2023

De Nationale Voorleesdagen is het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Met lekker voorlezen begint een leven lang leesplezier. De voorleesknuffel bij het Prentenboek van het Jaar trekt nieuwe leden naar je bibliotheek – zo gaan leesbevordering en bibliotheekbezoek hand in hand!

Bestel t/m 8 juni bij NBD Biblion

Campagnenieuws

Hier vind je alle updates, nieuws, en beeldmaterialen om zelf aan de slag te gaan met de campagne.

Zoek op CPNB Nationale Voorleesdagen 2023

Beeldmateriaal

Voor de campagne is er een toolkit ontwikkeld. In deze toolkit vind je beelden die je kan gebruiken op de website, nieuwsbrief en sociale media.

In de toolkit vind je o.a.:

 • De boekomslagen
 • Een kleurplaat
 • Nationale Voorleesdagen vormgeefpakket
 • POS materialen
 • Social posts
 • Voorleesfoto’s
 • NVD liedje (Hier zit een embargo op tot 18 januari. Vóór deze datum mag deze clip niet geplaatst of gedeeld worden met het publiek).

Doe mee!

Voorlezen is goed voor de ontwikkeling – voor kinderen is het gewoon feest! Samen met opa en oma, in de kring op school, of heerlijk thuis bij papa en mama op schoot. Voorlezen maakt je leuker. Daarom leest driekwart van de ouders met kinderen tot zes jaar dagelijks voor. En elk jaar komen er nieuwe kinderen, ouders en grootouders bij – jouw leden van de toekomst.

Doe mee! Met De Nationale Voorleesdagen gaan leesbevordering en bibliotheekbezoek hand in hand.

In januari weet heel Nederland dat de Voorleesdagen zijn aangebroken: tv-commercials vóór en na het NOS Journaal ondersteunen een gerichte online-campagne op Kek Mama en Ouders van nu.

Meertalig voorleesontbijt

Lezen en voorlezen in de moedertaal wordt steeds meer gezien als een verrijking. Daarom biedt BoekStart i.s.m. de Leescoalitie en het Letterenfonds gratis vertalingen aan in het Turks, Arabisch, Oekraïens en Pools van het Prentenboek van het Jaar 2023. Deze vertalingen zijn als bijlage te krijgen in de bibliotheek. Zo betrek je ook meertalige kinderen en hun (groot)ouders bij De Nationale Voorleesdagen!

De video’s geven je handvatten om de vertalingen te gebruiken. Deel de korte video’s ook op jouw social media om ouders met een andere thuistaal te inspireren! Je vindt de video’s in onderstaande toolkit en op ons YouTubekanaal. De video’s zijn in opdracht van BoekStart gemaakt door Rutger Langendonk, met medewerking van ZB Bibliotheek van Zeeland.

Doe mee!

Voorlezen beleef je samen

Voorlezen is goed voor de ontwikkeling – voor kinderen is het gewoon feest! Samen met opa en oma, in de kring op school, of heerlijk thuis bij papa en mama op schoot. Voorlezen maakt je leuker. Daarom leest driekwart van de ouders met kinderen tot zes jaar dagelijks voor. En elk jaar komen er nieuwe kinderen, ouders en grootouders bij – uw leden van de toekomst.

Doe mee! Met De Nationale Voorleesdagen gaan leesbevordering en bibliotheekbezoek hand in hand.

Met het promotiemateriaal in de bieb houd je de landelijke zichtbaarheid vast. Kies eenvoudig uit drie pakketten: zo heb je alles in handen om (groot)ouders te laten weten dat ze bij jou aan het juiste adres zijn.

Cadeau

Geef een voorleesknuffel cadeau

Tijdens De Nationale Voorleesdagen worden kinderen gratis lid van de bibliotheek. Trakteer ze op de enige echte voorleesknuffel uit het Prentenboek van het Jaar Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Het knuffeltje is ook onweerstaanbaar voor trouwe leden en ideaal om slapende leden wakker te maken.

Zoek op CPNB Nationale Voorleesdagen 2023

Maximilaan Modderman geeft een feestje

Maximiliaan is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen? Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken.

Joukje Akveld schrijft prentenboeken en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Haar boeken zijn onderscheiden met twee Zilveren Griffels, twee nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs en een Vlag & Wimpel. Daarnaast vertaalt ze prentenboeken en publiceert ze als journalist o.m. in Vrij Nederland, Trouw, Kidsweek, Het Parool en tijdschrift Lezen.

Jan Jutte tekende als kind al veel en is daar nooit meer mee opgehouden. Ondertussen illustreerde hij al tientallen prentenboeken. Zijn werk werd driemaal bekroond met het Gouden Penseel voor het mooist geïllustreerde kinderboek van het jaar en in 2020 kreeg hij een Zilveren Griffel voor de tekst van zijn prentenboek Tijger.

✓  Sympathiek geschenk voor leden

✓  Gebruik het knuffeltje bij interactief voorlezen

Bestel t/m 8 juni bij NBD Biblion

Zoek op CPNB Nationale Voorleesdagen 2023

Waarom Bibliotheek Hoogeveen al járen meedoet aan De Nationale Voorleesdagen? De glunderende gezichtjes van peuters wanneer ze het Prentenboek van het Jaar herkennen. Ze weten al snel wie de hoofdpersoon is en wat hij meemaakt. Ze zitten op het puntje van hun stoel om het wéér mee te maken. Zo ontroerend leuk!

Anke de Jong Team Programmering Bibliotheek Hoogeveen

Prentenboek Top 10

Omring kinderen met de mooiste voorleesboeken

Omring het Prentenboek van het Jaar met veel meer mooie voorleesboeken. Er zal weer veel vraag zijn naar de Prentenboek Top 10 – zorg jij ervoor dat je de prentenboeken in de collectie hebt?

Zoek op CPNB Nationale Voorleesdagen 2023

Prentenboek Top 10

 • Maximiliaan Modderman geeft een feestje – Prentenboek van het Jaar 2023
 • BORA Kiekeboe
 • Brave hond! Stoute kat!
 • De bijzondere beer
 • De eend die niet van water hield
 • Een zee van liefde
 • Ik ben Pippi niet!
 • Kom, we gaan een boek lezen
 • Nee! zei Konijn
 • Wat zegt de kleine krokodil op de crèche?

✓  De beste prentenboeken bij elkaar

✓  Gekozen door experts

✓  Uw collectie is een paradijs voor de kleintjes

Bekijk de titels

Zoek op CPNB Nationale Voorleesdagen 2023

Het Nationale Voorleesontbijt

Bezoekers waarderen activiteiten!

Zoek op CPNB Nationale Voorleesdagen 2023

Op woensdag 25 januari beginnen De Nationale Voorleesdagen met de leukste maaltijd van het jaar: Het Nationale Voorleesontbijt wordt elk jaar afgetrapt door prinses Laurentien. Daarnaast doen er nog tientallen BN’ers mee.

Nodig de kleintjes van een kinderdagverblijf of basisschool uit voor een ontbijt met boekjes en beschuit. Zo’n leuke voorleesactiviteit past natuurlijk op elke dag van de week. Ouders en kinderen vinden het geweldig!

Materialen

Zo doe je mee

Maak een feest van De Nationale Voorleesdagen: een positieve ervaring creëert leden van de toekomst. Kies het promotiepakket dat bij jou past. Zo laat je eenvoudig zien dat jong en oud van harte welkom is.

Bestel t/m 8 juni bij NBD Biblion

Zoek op CPNB Nationale Voorleesdagen 2023

Pakket Compleet

ISBN 978 90 5965 808 0

Je gelooft in de kracht van het prentenboek – de jeugd heeft de toekomst! Met dit pakket maak je er voor de kleintjes en hun voorlezers een geweldig feest van.

Lees meer Lees minder

Pakket Basis

ISBN 978 90 5965 798 4

Je ziet kleine kinderen het liefst lezen, en graag als lid van de Bibliotheek! Met dit pakket gaan leesbevordering en ledenwerving hand in hand.

Lees meer Lees minder

Pakket Affiches

ISBN 978 90 5965 800 4

94% van de bibliotheken doet mee aan De Nationale Voorleesdagen. Je wilt toch niet dat lezertjes en hun ouders jouw deur voorbijlopen?

Lees meer Lees minder

NIEUW: Pakket Leesconsulent

ISBN 978 90 5965 805 9

Met dit pakket hebben leesconsulenten alle officiële peuterlessen van De Nationale Voorleesdagen in huis. Begeleid pedagogisch medewerkers bij de Prentenboek Top 10.

Lees meer Lees minder

Koffer met vertelplaten

ISBN 978 90 5965 806 6

Krijg je tijdens De Nationale Voorleesdagen kleintjes op bezoek? Bezorg ze een onvergetelijk uurtje met Maximiliaan Modderman geeft een feestje. De koffer bevat grote platen van dit Prentenboek van het Jaar, zodat iedereen volop kan meegenieten!

Voorleesknuffel

ISBN 978 90 5965 807 3

Het beste prentenboek van 2023 is Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Akveld & Jan Jutte. Kleintjes zijn dol op knuffels en cadeautjes. Met zo’n schattig poppetje worden ze ook dol op de Bibliotheek!

 

Lees meer Lees minder

Gevelvlag

ISBN 978 90 5965 783 0

Hang tijdens de campagne de vlag uit, dan weet iedereen dat het Nationale Voorleesdagen is!

Duurzaam, want gemaakt van gerecyclede petflessen. Bovendien is het logo afgebeeld zonder jaartal, zodat je de vlag meerdere jaren kunt gebruiken.