22 januari t/m 1 februari 2025

De Nationale Voorleesdagen 2025

De Nationale Voorleesdagen is het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Met lekker voorlezen begint een leven lang leesplezier. De voorleesknuffel bij het Prentenboek van het Jaar trekt nieuwe leden naar je bieb – zo gaan leesbevordering en bibliotheekbezoek hand in hand!

Bestel t/m 31 mei bij NBD Biblion

Voorlezen gaat voor!

Voorlezen is goed voor de ontwikkeling – en voor kinderen is het een feest! Samen met opa en oma, in de kring op school, of heerlijk thuis op schoot. Voorlezen gaat voor! Daarom leest driekwart van de ouders met kinderen tot zes jaar dagelijks voor. En elk jaar komen er nieuwe kinderen, ouders en grootouders bij – jouw leden van de toekomst.  

Doe mee – met De Nationale Voorleesdagen gaan leesbevordering en bibliotheekbezoek hand in hand. 

 

  Laat zien dat kinderen en (groot)ouders welkom zijn 

  Geef voorleesknuffel cadeau aan nieuwe én bestaande leden 

  Voorlezen gaat voor – ook in de bibliotheek! 

Naar de toolkit

Download hier al het beeldmateriaal van de campagne

Meer ouders in je bibliotheek 

Onderwijs speelt een belangrijke rol in het voorlezen, maar ook ouders zijn essentieel in het vergroten van de leesvaardigheid en de liefde voor boeken. Daarom roepen we ouders via school en kinderdagverblijf op om ook thuis voor te lezen. Dat draagt bij aan meer bezoek aan de bibliotheek. 

Maak van voorlezen een ritueel 

Met de Voorleeschallenge op Hebban en met #woensdagvoorleesdag maken we van voorlezen een vast ritueel. Een jaar lang bieden we voorleesinspiratie waarmee je ook in de bibliotheek aan de slag kunt: organiseer bijvoorbeeld een voorleesmiddag en tip online de leukste voorleesboeken. 

Humoristisch en herkenbaar 

‘Voorlezen gaat voor!’ is de boodschap van De Nationale Voorleesdagen. Duidelijk en urgent: voorlezen is zo belangrijk, daar maak je tijd voor. Promotiematerialen met nieuwe fotografie laten met humor en herkenbare situaties zien dat voorlezen áltijd kan. 

Cadeau

Geef een voorleesknuffel cadeau

De Nationale Voorleesdagen zijn een mooi moment om lid te worden van de bibliotheek. Trakteer kleine kinderen en hun (groot)ouders op het enige echte voorleesknuffeltje uit het Prentenboek van het Jaar. 

Rinus – Prentenboek van het Jaar

Het Prentenboek van het Jaar werd gekozen door een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en docenten. Het comité over het prentenboek: ‘Rinus is een spannend en aandoenlijk verhaal over de kleine stoere neushoorn Rinus die zich onbesuisd in het ene avontuur na het andere stort. Maar als hij in de problemen komt, blijkt hij niet de enige held in dit verhaal. Een prentenboek over groot, wild en sterk willen zijn, maar soms toch ook nog een beetje klein.‘ 

Ingrid & Dieter Schubert maken al meer dan dertig jaar prentenboeken. Veel prentenboeken van het schrijversechtpaar worden in meer dan tien talen uitgegeven. Voor zijn prentenboek Monkie ontving Dieter in 1987 een Gouden Penseel. In 2018 kregen Ingrid en Dieter samen een Zilveren Penseel voor Konijnentango. 

 Sympathiek geschenk voor nieuwe leden 

  Gebruik het knuffeltje bij interactief voorlezen 

  Speciaal gemaakt bij het boek. 

Waarom Bibliotheek Hoogeveen al járen meedoet aan De Nationale Voorleesdagen? De glunderende gezichtjes van peuters wanneer ze het Prentenboek van het Jaar herkennen. Ze weten al snel wie de hoofdpersoon is en wat hij meemaakt. Ze zitten op het puntje van hun stoel om het wéér mee te maken. Zo ontroerend leuk!

Anke de Jong Team Programmering Bibliotheek Hoogeveen

Prentenboek Top 10

Help klanten kiezen uit kwaliteit

Omring het Prentenboek van het Jaar met veel meer mooie voorleesboeken. De Prentenboek Top 10 helpt voorlezers met kiezen uit kwaliteit. Er zal weer veel vraag naar deze titels zijn – zorg jij dat je ze in de collectie hebt? Bekijk de Top 10 op nationalevoorleesdagen.nl.

 

Prentenboek Top 10

  • Rinus – Prentenboek van het Jaar 2025 
  • Ga je mij kietelen? 
  • Vos en Vis 
  • Leeuwenlessen 
  • Maak plaats! 
  • De bril van Beer 
  • We bakken een dierentuin 
  • De Boebalas 
  • Het huisje zonder heks 
  • Een toren van tijgers 

 

  De beste prentenboeken bij elkaar 

  Gekozen door experts 

  Jouw collectie is een paradijs voor de kleintjes. 

Het Nationale Voorleesontbijt

Bezoekers waarderen jouw activiteiten!

Op woensdag 22 januari beginnen De Nationale Voorleesdagen met de leukste maaltijd van het jaar: Het Nationale Voorleesontbijt. Nodig de kleintjes van een kinderdagverblijf of basisschool uit voor een ontbijt met boekjes en beschuit. Zo’n leuke voorleesactiviteit past natuurlijk op elke dag van de week. Ouders en kinderen vinden het geweldig! 

Samenwerkingen

Met deze partners bereiken we véél kinderen en ouders

Met de mooiste (prenten)boeken wordt voorlezen een feest voor kleintjes én hun voorlezers. Hier hebben kinderen de rest van hun leven plezier van! De Nationale Voorleesdagen zijn er om kinderen al vroeg kennis te laten maken met boeken. Dat doen we samen met jou én met partners in de (potentiële) doelgroep.

DPG Media

DPG Media, uitgever van o.a. Donald Duck, Tina, Zo Zit Dat, Kidsweek en grote kranten zoals het AD, wil plezier in lezen bij kinderen aanwakkeren door lezen toegankelijk en leuk te maken en kennis over (voor)lezen op grote schaal te delen. Ook via het AD, Libelle en Flair informeren en inspireren we (groot)ouders om hun (klein)kinderen voor te lezen. Samen lezen is waardevol en belangrijk! 

Promotiematerialen

Feestelijke aankleding voor de bibliotheek

Maak een feest van De Nationale Voorleesdagen: een positieve ervaring creëert leden van de toekomst. Kies het promotiepakket dat bij jou past. Zo laat je eenvoudig zien dat jong en oud van harte welkom is. 

Bestel t/m 31 mei bij NBD Biblion

Pakket Compleet Bibliotheek

ISBN 978 94 6503 390 7

Met dit complete pakket maak je van De Nationale Voorleesdagen een geweldig feest in de bibliotheek! Leesbevordering en ledenwerving gaan hand in hand – de jeugd heeft de toekomst. 

Lees meer Lees minder

Pakket Basis Bibliotheek

ISBN 978 94 6503 380 8

Je ziet kleine kinderen het liefst lezen, en graag als lid van de Bibliotheek. Licht daarom De Nationale Voorleesdagen mooi uit met deze materialen. 

Lees meer Lees minder

Pakket Leesconsulent

ISBN 978 94 6503 400 3

Met dit pakket hebben leesconsulenten alle officiële lessen van De Nationale Voorleesdagen in huis. Begeleid pedagogisch medewerkers en leraren bij de invulling van de lessen bij Prentenboek Top 10. 

Lees meer Lees minder

Map met vertelplaten

ISBN 978 94 6503 420 1

Krijg je tijdens De Nationale Voorleesdagen kleintjes op bezoek? Bezorg ze een onvergetelijk uurtje met Rinus. De map bevat grote platen van het Prentenboek van het Jaar 2025, zodat iedereen volop kan meegenieten! 

Voorleesknuffeltje

ISBN 978 94 6503 410 2

Het Prentenboek van het Jaar 2025 is Rinus van Ingrid & Dieter Schubert. Kleintjes zijn dol op het voorleesknuffeltje bij het prentenboek. Met dit schattige neushoorntje worden ze ook dol op de Bibliotheek! 

 

Set van 20 stuks.