11 t/m 19 maart 2023

Boekenweek 2023

De Boekenweek is hét feest van het jaar in de bibliotheek. Want van de Boekenweek krijg je zin om te lezen … en te kopen! De Boekenweek helpt lezers met het ontdekken van nieuwe verhalen.

Campagnenieuws

Campagnenieuws

Mediakit

De Boekenweek Top 25

De 25 boekentips voor de Boekenweek zijn bekend! Deze boeken brengen wij onder de aandacht via onze socialemediakanalen, de publieksnieuwsbrief en een advertentie in Mezza. Maak een mooie presentatie met deze boeken en inspireer je leden! Het beeldmateriaal van de 25 boekentips is toegevoegd aan de mediakit.

In de kit vind je beelden die je kan gebruiken voor de website, nieuwsbrief en sociale media. Laat zien dat je meedoet en download het beeldmateriaal!

  • Logo
  • Afbeeldingen voor nieuwsbrief
  • Sociale media beelden
  • Portretfoto’s

Thema

Ik ben alles – boeken waarin je een nieuwe kant van jezelf (en anderen) ontdekt

De 88ste Boekenweek viert de pluriformiteit van onze identiteit. Een bijzonder actueel thema. In de huidige tijdgeest voelt dit dwingender, complexer en spannender dan ooit. Juist een boek stelt ons in staat onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen en erkennen wat we al wisten. En we verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van karakters die we niet zijn of kennen. En door ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles. Boeken helpen je identiteit te vormen en bij te schaven, ter discussie te stellen en te accepteren. Want je bent alles. Ook alles wat je leest.

In de bibliotheek kan je alles zijn! – geef je leden advies op maat

Verkenning van de eigen identiteit zien we in veel boeken terug: ‘Ik ben mijzelf, maar wie ben ik zonder anderen?’ Een antwoord op deze vraag lees je in Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya, maar ook in het rauwe Wat je van bloed weet van Philip Huff. ‘Ik ben wie ik liefheb’ staat centraal in FAQ gender van Thorn Roos de Vries en Mandy Woelkens. Malou Holshuijsen stelt zichzelf in Zachtop lachen de vraag: ‘Hoe vormt mijn afkomst wie ik ben?’.

Boekenweekmagazine

Breng leden op ideeën met een magazine vol nieuwe boeken

De Boekenweek draait om de mooiste verhalen... en feest in de bibliotheek!

Met het Boekenweekmagazine breng je lezers op ideeën voor hun volgende bibliotheekbezoek. Open de wereld van het boek – geef het magazine gratis mee aan je leden.

Speciaal voor de Boekenweek verandert Mezza in een inspiratiegids vol bijzondere interviews en exclusieve reportages, met actuele boekentips en de mooiste titels bij het thema Ik ben alles.

Boekenweek Top 25

Het Boekenweekmagazine bevat dit jaar een spread met de Boekenweek Top 25: aandacht voor de 25 beste nieuwe boeken voor een breed publiek.

Miljoenenpubliek voor de bibliotheek

Het Boekenweekmagazine verschijnt als bijlage bij de zaterdageditie van AD en de regionale titels van DPG Media. Zo worden wel 2,6 miljoen lezers gewezen op het rijke aanbod in de bibliotheek!

Boekenweekauteurs

Boek een auteur

Boekenweekgeschenk

 ‘In januari werd me de vraag gesteld of ik het Boekenweekgeschenk zou willen schrijven, en nadat ik achteroverviel van verbazing, heb ik natuurlijk meteen ja gezegd. Het was het leukste geheim dat ik ooit heb moeten bewaren.’

-Lize Spit

Lize Spit

Lize Spit (1988) woont in Brussel. Ze behaalde een master Scenarioschrijven aan het RITSC. Ze won in 2013 zowel de publieks- als juryprijs bij Write Now!.

Van haar debuutroman Het smelt uit 2016, werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Er volgden vertalingen in twaalf landen en een verfilming. Het boek won de Bronzen Uil, de Boekhandelsprijs, de Hebban Debuutprijs, werd NRC Boek van het Jaar en haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs. In december 2020 verscheen haar tweede roman Ik ben er niet.

Boek een auteur

Lezers zijn dol op schrijvers … in de bibliotheek. Met een auteursoptreden trek je zeker een hoop bezoekers aan. Lize Spit en Raoul de Jong gaan op tournee door het land. Nodig ook andere schrijvers uit!

Neem contact op met De Schrijverscentrale

Boekenweekessay

‘Ik moest huilen toen ik hoorde dat ik het volgende Boekenweekessay mag schrijven, met snottebellen en geluid. Het is niet elke dag dat iemand zoals ik, een half Groningse, half Surinaamse, dansende schrijver, zo’n enorme eer ten deel valt. Sterker nog: ik ben de eerste Boekenweekauteur met Surinaamse roots.

– Raoul de Jong

Raoul de Jong

Raoul de Jong (1984) schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde vijf boeken. Voor zijn debuut ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen De grootsheid van het al, dat werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek en een eervolle vermelding kreeg van de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman, dat in 2020 verscheen, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon.

Partners

De Boekenweek vier je samen

Promotiematerialen

Maak een feest van de Boekenweek met herkenbare materialen

Laat zien dat je meedoet aan de Boekenweek, zo loopt geen lezer je deur voorbij! Met de voordelig geprijsde promotiepakketten is de keuze heel eenvoudig. Bestel t/m 19 oktober.

Pakket Affiches

978 90 5965 666 6

Een mooie set met om je bibliotheek aan te kleden

Lees meer Lees minder

Pakket Basis

978 90 5965 707 6

Je hele bibliotheek ziet er feestelijk uit

Lees meer Lees minder

Pakket Compleet

978 90 5965 717 5

Alles om binnen én buiten de aandacht te trekken

Lees meer Lees minder

Boekenweekmagazine

Inspiratie voor je lezers

Lees meer Lees minder

Katoenen tasje

Poëzie om je schouder! Dit jaar aan 2 kanten bedrukt

Lees meer Lees minder