9 t/m 18 april

Boekenweek

De Boekenweek is hét feest van het jaar in uw bibliotheek. Want van de Boekenweek krijg je zin om te lezen … en te lenen! De Boekenweek Top 25 en het thema Eerste liefde helpen lezers kiezen uit nieuwe verhalen. En met het Boekenweekmagazine trakteert u leden op beleving en inspiratie – exclusief tijdens de Boekenweek!

Bestel t/m 27 oktober bij NBD Biblion

Boekenweek verplaatst naar 9 t/m 18 april

Door de aanhoudende onzekerheid over de coronasituatie wordt de Boekenweek 2022 een maand verzet: deze vindt dit jaar plaats van 9 t/m 18 april. De Boekenweek eindigt dit jaar niet op de traditionele zondag, maar op Tweede Paasdag. Stichting CPNB neemt dit besluit in het licht van de huidige coronamaatregelen, waarbij slechts een beperkt aantal bezoekers per vierkante meter is toegestaan. De Boekenweek komt beter tot zijn recht wanneer boekhandel en bibliotheek op volle sterkte open zijn.

Thema

Eerste liefde – boeken waar je vlinders in de buik van krijgt

De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften en onzekerheden openbaart zich. Om woorden te geven aan dat warme gevoel, aan die verwarring en heimwee, wenden we ons telkens weer tot de dichters en de schrijvers.

Van Toergenjevs novelle Eerste liefde tot Rachels rokje van Charlotte Mutsaers en van Kartonnen dozen van Tom Lanoye tot Engeland is gesloten van Rob van Essen. Steeds weer keren we terug bij onze eerste liefdes. In boeken als Centaur van Chris Polanen, Eerste liefde van David Nicholls, Hard land van Benedict Wells en Jill Mansells Tot aan de zon en terug is de eerste liefde een sleutelmoment in de levens van de hoofdpersonen. Zit het allemaal tegen in de liefde? Sla dan Hotel hartzeer erop na, een boek met eerste hulp bij liefdesperikelen door Susan Smit en Marion Pauw, of duik in Proeven van liefde, waarin filosoof Alain de Botton zijn gedachten laat gaan over al die dingen bij de liefde horen: idealisatie, eerlijkheid, overspel en seks.

Boekenweekmagazine

Breng leden op ideeën met een magazine vol nieuwe boeken

De Boekenweek draait om de mooiste verhalen

Met het Boekenweekmagazine brengt u lezers op ideeën voor hun volgende bibliotheekbezoek. Open de wereld van het boek – geef het magazine gratis mee aan uw leden.

Speciaal voor de Boekenweek verandert Mezza (voorheen AD Magazine) in een inspiratiegids vol bijzondere interviews en exclusieve reportages, met actuele boekentips en de mooiste titels bij het thema Eerste liefde.

Boekenweek Top 25

Het Boekenweekmagazine bevat dit jaar een spread met de Boekenweek Top 25: aandacht voor de 25 beste nieuwe boeken voor een breed publiek.

Miljoenenpubliek voor de bibliotheek

Het Boekenweekmagazine verschijnt als bijlage bij de zaterdageditie van AD en de regionale titels van DPG Media. Zo worden wel 2,6 miljoen lezers gewezen op het rijke aanbod in de bibliotheek!

Activiteiten

Doe mee! Lezers willen de Boekenweek niet missen …

Driekwart van de Nederlanders vindt de Boekenweek een belangrijk cultureel evenement. Het leesfeest hoort dan ook tot de tien sterkste merken van het boekenvak. Lezers willen de Boekenweek niet missen. Met deze tips brengt u de Boekenweek tot leven.

Marketing achter de Boekenweek

Voor 2022 bouwen we samen met het boekenvak voort op de succesvolle aanpak van eerdere jaren. We blijven een warm bad voor de liefhebber. Maar we verbreden tegelijk onze toon en uitstraling, zo dat élke lezer zich welkom voelt. En ervaart: de Boekenweek is er niet alleen voor mij, maar zelfs van mij. De Boekenweek is hét feest van iedereen die ook maar een beetje van lezen houdt.

Media

Boegbeelden van de Boekenweek

De Boekenweek zorgt als vanouds voor veel media-aandacht, dat bleek maar weer op 14 september bij de bekendmaking van de twee Boekenweekauteurs. Zo kwamen de auteurs onder andere terug bij de NOS, Het Parool, De Telegraaf, Khalid & Sophie op NPO 1, AD, NRC, de Volkskrant, etc.

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft dit jaar het Boekenweekgeschenk Monterosso mon amour, het cadeau van de boekverkoper voor klanten die ten minste € 15 aan Nederlandstalige boeken kopen. Het boek is een romantische ode aan de kracht van verhalen én aan het werk van medewerkers van de Bibliotheek.

Marieke Lucas Rijneveld schrijft het essay Het warmtefort bij het thema van de Boekenweek. Het Boekenweekessay ligt vanaf de Boekenweek voor € 5 in de boekwinkel.

Beide auteurs zullen veel in de media zijn. Maak een mooie tafel met hun boeken, zodat ook uw bezoekers hun werk weten te vinden.

Boek een auteur

Lezers zijn dol op schrijvers … in uw bibliotheek. Met een auteursoptreden trekt u zeker een hoop bezoekers aan. Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld gaan op tournee door het land. Nodig ook andere schrijvers uit!

Credits: Keke Keukelaar

De Deventer Boekenweek is een begrip. De Bibliotheek stelt dan samen met de Stichting Deventer Boekenweek, de boekhandel en andere culturele instellingen in de stad een prachtig programma samen. Literatuur, theater, muziek, kunst, wetenschap én de erfgoedcollectie van de Athenaeumbibliotheek komen samen in de Boekenweek. Dan is Deventer Boekenstad op haar best!

Suzan Folkerts de Bibliotheek Deventer | Athenaeumbibliotheek

Partners

De Boekenweek vier je samen

Promotiematerialen

Maak een feest van de Boekenweek met herkenbare materialen

Heel Nederland kleurt ‘Boekenweek’. Laat zien dat u meedoet, zo loopt geen lezer uw deur voorbij! Met de voordelig geprijsde promotiepakketten is de keuze heel eenvoudig. Bestel t/m 27 oktober.

Bekijk alle materialen en prijzen bij NBD Biblion

Pakket Compleet

978 90 5965 134 0

Met het promotiepakket Boekenweek Compleet bent u direct klaar voor het boekenfeest van het jaar.

Lees meer Lees minder

Pakket Basis

978 90 5965 021 3

Met het promotiepakket Boekenweek Basis kan het feest van het jaar beginnen.

Lees meer Lees minder

Pakket Affiches

978 90 5965 399 3

Met deze set Boekenweekaffiches breidt u het boekenfeest van het jaar uit.

Lees meer Lees minder

Boekenweekmagazine

978 90 5965 267 5

Inspireer bezoekers met dit uitdeelcadeau boordevol nieuwe boeken.

Lees meer Lees minder

Linnen tasjes met Boekenweekgedicht

978 90 5965 351 1

Trakteer leden die een stapeltje boeken lenen op het linnen tasje met het Boekenweekgedicht: een ode aan de eerste liefde door een hedendaagse dichter.

Lees meer Lees minder